2017 m. sausio 13 d., penktadienis

Ar verta auginti azijinę vaisuolę

Azijinė vaisuolė (Callicarpa bodinieri) anksčiau buvo priskiriama verbeninių (Verbenaceae) šeimai, dabar priklauso notreliniams (Lamiaceae).
Sinonimai: Callicarpa bodinieri var. giraldii, Callicarpa giraldiana, Callicarpa mairei,
angl. Bodinier's beautyberry.
Tėvynė: Kinija.
6 zona.

Azijinė vaisuolė (Callicarpa bodinieri var. giraldii) 'Profusion'

Kam patinka fuksijų ar ciklamenų žiedų spalva, turėtų auginti ir vaisuoles. Rudenį prinokstančios smulkios ,,rašalinės" uogelės stebina visus. Vasarą gana paprastas krūmas su neryškiais violetiniais smulkiais žiedais, rudenį trumpam nusispalvinančiais lapais, visu grožiu suspindi apsinuoginęs rudens gale. Po šalnų nukritę lapai netrukdo žiūrėti į ryškiomis uogomis gausiai aplipusias šakas.

Vaisuolės (Callicarpa) uogos keičia spalvą

Vaisiai nenuodingi, bet ir nėra skanūs, tad paukščiai jų neliečia. Todėl galima ilgai jais grožėtis, jei žiema nebūna labai permaininga. Sušalę uogos per atlydį ištęžta ir praranda savo ypatingąją spalvą.

Tinka puokštėms. Nukirptos prieš šalčius šakos išsilaiko iki Velykų ir ilgiau. Pradžioje galima laikyti pamerktas vandenyje, bet gražios ir sudžiovintos.

Azijinė vaisuolė (Callicarpa bodinieri var. giraldii) 'Profusion' rudens pradžioje

Tačiau
jeigu gyvenate Rytų ar Vidurio Lietuvoje,
jeigu gėlynas ne prie namų, retai lankomas žiemą,
jeigu neturite laiko ar noro krūmą kasmet lenkti ir dengti,
reiktų rinktis atsparesnes vaisuolių rūšis.

Vaisuolės žydi ir dera ant naujų antramečių šakų, todėl, jei žiemą nušals žiediniai pumpurai, ateinantį rudenį neturėsime kuo gėrėtis.
Azijinės vaisuolės veislę Profusion auginu maždaug 10 metų. Per tą laiką buvo įvairių žiemų. Stipriai vaisuolė apšalo 2015/2016 m. žiemą, todėl pavasarį teko skubiai išgenėti daug šakų.
Pavasarį galima išpjauti senas šakas, kad krūmas gausiau žydėtų. Žiedai smulkūs, iš tolo nelabai išsiskiriantys lapų fone, iš arti gana gražūs, vilioja bites ir drugelius.
Geriau žydi saulėtoje vietoje.

Azijinės vaisuolės (Callicarpa bodinieri var. giraldii) 'Profusion' žiedai

Sodinti gerai drenuotoje vietoje, į duobę įmaišyti kompostinės žemės, kasmet tręšti.
Kenkėjai ir ligos nepuola.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą