2017 m. spalio 14 d., šeštadienis

Fono paieškos vėlyviams

Kažkada stebindavo rudenį tiesiai iš žemės pasirodantys belapiai vėlyvių žiedai, dabar turbūt jie jau yra įprastos darželių gėlės.

Vėlyvis (Colchicum) 'Waterlily'

Juoda žemė aplink žiedus sustiprina įspūdį, bet tušti plotai yra prabanga, tad tenka vėlyvius sodinti tarp kitų augalų, o tai nėra paprasta, nes žiedų ir lapų aukštis gana skirtingas.
Žiedų aukštis tiktų gėlyno pakraščiui, bet pavasarį išaugantis lapų kuokštas lenkia du ar tris kartus, tad atrodo kaip išsišokėlis.
Lapai žaliuoja gana ilgai, jų spalva prie visko tinka. O žiedus truputį padėliojau, beieškodama derančių spalvų.
Baltažiedžiai vėlyviai tinka visur.

Puošnieji vėlyviai (Colchicum speciosum) 'Album' ir įvairios heucheros (Heuchera)

Violetinė spalva kiek reiklesnė kaimynams, bet prie žalios pritampa kaip ir visos.

Vėlyviai (Colchicum) 'Waterlily' ir viršūnžiedės pachisandros (Pachysandra terminalis)

Beje, viršūnžiedes pachisandras kalbininkai siūlo vadinti paprastosiomis mietveinėmis.

Žemiau nuotraukoje esanti margalapė gebenė lauke nežiemoja, bet ją galima keisti Fortūno ožekšniu (Euonymus fortunei) 'Emerald Gaiety'. Margalapė žiemė (Vinca minor) gal kiek per žema.

Vėlyviai (Colchicum) 'Waterlily' ir gebenė lipikė (Hedera helix)

Šviesiai violetinė spalva gerai išryškėja tamsiai purpurinėje lapijoje.
Nuotraukoje žiedai įdėti į krūminį builį (Anthriscus sylvestris) 'Raven's Wing'. Builis - dvimetis augalas, tad reiktų kasmet atnaujinti. Priskiriamas 6 zonai. Žiemai įnešinėju su vazonu į patalpą, tad auga kaip daugiametis. Gal kiek per aukštas, bet mano gėlyne išvirsta, todėl vėlyvių žiedų neužstotų.


Vėlyviai (Colchicum) 'Waterlily', krūminis builis (Anthriscus sylvestris) 'Ravenswing', hakonė (Hakonechloa macra) 'Nicolas'

Žiedai rudenį gražiai atrodytų šalia plokščiastiebės gyvatbarzdės (Ophiopogon planiscapus) 'Nigrescens', bet ji ne visada peržiemoja. Nebent sodinti laikinas kompozicijas terasų vazonuose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą