2020 m. gegužės 29 d., penktadienis

Melsvės maistui

Kažkada atrodė šventvagystė valgyti tokias gražias gėles. Bet obuoliai ir salotos taip pat gražūs. Kai melsvynas pradeda nebetilpti turimoje žemėje, o naujų veislių vis dar norisi, tai pradedi po truputį retinti senus kerus, tuo pačiu lenktyniaujant su kitais melsvių mėgėjais. Stirnos, kiškiai, voverės ir šliužai su sraigėmis nesikuklindami sumažina lapų kiekį.

Jauni melsvių (Hosta) ūgliai su užpilu salotoms
Melsvių naudojimas maistui nėra naujiena. Rytų Azijoje nuo seno pavasarį renka jaunus melsvių ūglius. Verda, kepa, troškina, marinuoja.

Trumpai blanširuoti ir svieste apkepti žali melsvių (Hosta) ūgliai
Jauni ūgliai pjaunami pavasarį, kai tik pasirodo žemės paviršiuje, kol dar neišsivyniojo lapai. Nuskinti ilgai išsilaiko šaldytuve. Skirtingų veislių ne vienodi poskoniai.

Salotos su lašiša ir melsvių ūgliais
Skonis panašus į smidrų/šparagų (Asparagus), tad ir gaminti reikia kaip juos. Valgant žalius ūglius, burnoje lieka lengvas aitrumas, bet daug mažesnis, nei salotinių cikorijų.

Garnyras iš melsvių ūglių prie karštųjų patiekalų
Turint neperšalantį rūsį, galima užsiauginti daug skanesnių melsvių ūglių šviežiam vartojimui. Tamsoje jie užauga blyškūs ir traškūs.

Melsvės (Hosta) 'Sting' jauni ūgliai

1 komentaras: