2021 m. vasario 25 d., ketvirtadienis

Eukomiai (Eucomis)

 Šeima: hiacintiniai (Hyacinthaceae)

Tėvynė: Pietų Afrika

Zona: 7

Tai ne komiai Europoje. Nei lelija, nei ananasas, nors dažnai taip vadinamas dėl žiedyno ,,karūnos" panašumo. Anglakalbiai vadina: pineapple flower, pineapple lily.

Eucomis comosus

Yra kelios eukomių rūšys ir veislės. 
Populiariausias ir seniausiai Lietuvoje auginamas - dvispalvis eukomis (Eucomis bicolor). Tik jį apdulkina musės, tad ne visiems priimtinas kopūstienės kvapas.

Dvispalvis eukomis (Eucomis bicolor)

Laimei, ne visi eukomiai vilioja muses. Yra ir labai maloniai kvepiančių. Vienas tokių nesunkiai prieinamų - Eucomis comosa.

Eucomis comosa


Jis užauga aukštesnis už dvispalvį, kvepia, bet sunkiau pražydinamas.

Eukomių svogūnus sodinti į gerai drenuotą dirvą. Pakenčia skurdžią, bet geriau auga derlingoje. Svogūną sodinti, kad viršūnėlė kyšotų virš žemės paviršiaus, bet jei sodiname lauke, saugiau užpilti žeme. Pavasarį ir vasaros pradžioje gausiai laistyti.

Labai gražus ir kvapnus žemaūgis hibridas iš Aloha serijos 'Leia' (Eucomis Aloha Leia)

Eukomiai žydi apie porą mėnesių. Bet ir peržydėję atrodo puošniai.

Dvispalvis eukomis (Eucomis bicolor)


Eukomiai sodinami į vazonus pavasarį. Galima iki žiemos auginti ant palangės, bet galima po šalnų išnešti į lauką arba perkelti į gėlyną.
Pasodinti tiesiai į gėlyną ne visada spėja pražysti (nebent pirmais metais tik nusipirkus). Mūsų vasaros eukomiams per trumpos, tad svogūnai ne didėja, o mažėja.
Iškasti rudenį iš karto po šalnų ar dar anksčiau. Patalpoje nudžiovinti lapus ir šaknis, nuvalius laikyti pjuvenose ar sausose durpėse. Galima net šiltame kambaryje. Išsilaiko geriau, nei jurginai. 
Jei augo vazonuose, rudenį įnešti į patalpą ir nelaistyti. Ramybės metu laikyti sausai iki pavasario. Pavasarį vazoną pastatyti šviesiai ir po truputį laistyti iš apačios (į lėkštelę). Kas 2-3 metus persodinti į naują žemę.

Eukomiai tinka skynimui, tik vandens pilti nedaug, kaip hiacintams


Dauginami dukteriniais svogūnėliais, sėklomis (veislės nepaveldės savybių, ne visi hibridai mezga sėklas) arba lapo dalimis (nes ne visos eukomių rūšys noriai augina dukterinius svogūnėlius).
Nuodingi.
Neėda stirnos ir kiškiai, bet lapus mėgsta šliužai.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą