2023 m. kovo 31 d., penktadienis

Scylė ar puškinija?

 Yra du dažnai painiojami pavasarį žydintys svogūniniai augalai: Miščenko scylė (Scilla mischtschenkoana, sin. Scilla tubergeniana, Othocallis mischtschenkoana ) ir scyliažiedė puškinija Puschkinia scilloides, sin. P. hyacinthoides).

Scyliažiedės puškinijos libaninis varietetas (Puschkinia scilloides var. libanotica)

Net kai kurie pardavėjai sumaišo, tad reikia patiems rasti skirtumus, norint žinoti ką auginate.

Miščenko scylė (Scilla mischtschenkoana), tinklinis vilkdalgis (Iris reticulata) 'Pixie'

Sibirines scyles (Scilla siberica) visi pažįsta, nes nuo jų pavasariais mėlynuoja ne tik gėlynai, bet ir parkai. Jų giminaitė sunkiai ištariamu pavadinimu žydi gerokai anksčiau, kovo gale-balandžio pradžioje. Kartais atrodo, kad žydėti pradeda dar po žeme kartu su botaniniais krokais.

Scilla mischtschenkoana, Crocus chrysanthus 'Prince Claus'

Vlkk lietuviško pavadinimo dar nepasiūlė, tai vadinu pagal rusų botaniko Pavel Misczenko pavardę, kurio garbei šią scylę taip pavadino.

Puškinijos žydi šiek tiek vėliau, kartu su pavasariniais krokais. Bet jei staigiai atšyla, tada visos pavasarinės gėlės sužydi vienu metu. Tiek Miščenko scylės, tiek puškinijos žydi baltais žiedais su mėlynais dryžiais. Pagrindinis skirtumas yra kuokelių forma. Scylės atrodo pasišiaušę, išsidraikę, nes  jų kuokeliai auga laisvai, o puškinijų suploti ir suaugę į vamzdelį, tarsi maži kubilėliai apgaubti vainiklapių. Dar skiriasi lapų forma, puškinijų auga statesni, apgaubę žiedynkotį. Puškinijos gausiai sėjasi.

Miščenko scyles (Scilla mischtschenkoana) galima auginti pievoje, spėja nudžiovinti lapus iki žolės pjovimo.

Ir scylės ir puškinijos nereiklios augimo sąlygoms, gali augti po lapuočiais medžiais drėgnose vietose. Galima auginti vazonuose.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą