2023 m. sausio 4 d., trečiadienis

Penkiaskiautė driekė (Gynostemma pentaphyllum)

 Jiaogulan labiausiai žinoma kaip nemirtingumo žolė, taip pat vadinama vargšų ženšeniu, pietiniu ženšeniu, jaunystės žole.

Penkiaskiautė driekė (Gynostemma pentaphyllum)

Tėvynė: Japonija, Kinija, Korėja.
Šeima: moliūginiai (Cucurbitaceae).
8 atsparumo šalčiui zona.
Ir vėl tas augalas kuriam Lietuvoje lauke žiemą per šalta, o kambaryje per šilta. Bet gal ir gerai, nes jei žiemą neiššaltų, taptų invaziniu. Nuo ankstyvo pavasario labai greitai želia, lipa kur tik įsikimba ūsais arba driekiasi. Prisilietusi prie žemės greitai įsišaknija. Lengva dauginti šaknimis, kurios baltos ir storos. Vazone jų daug prisiveja, tereikia ištraukti ir išskirstyti. Sėklas užaugina jei auginami moteriški ir vyriški augalai.
Mėgsta derlingą laidžią dirvą. Auginti ne tiesioginėje saulėje bet ir ne visiškame pavėsyje.
Penkiaskiautę driekę galima auginti kaip vienmetį vijoklį kompozicijose su kitais augalais ar balkonų loveliuose vietoje svyrančių gėlių. Norint turėti kaip daugiametę, driekę su vazonėliu įstatyti į didesnį vazoną tarp kitų augalų, tada rudenį bus saugu išimti.

Penkiaskiautė driekė (Gynostemma pentaphyllum)

Antžeminė dalis net nesulaukusi minusinės temperatūros nušąla, tada nukerpame ir vazonus žiemai įnešame į neperšalančią patalpą. Augtų ir kambaryje per žiemą, jei dienas prailgintume papildomu apšvietimu.

Penkiaskiautė driekė (Gynostemma pentaphyllum) aka Jiaogulan

Nors Rytų Azijoje Jiaogulan vadinama ,,nemirtingumo žole" ir liaudies medicinoje naudojama kelis šimtus metų, bet Europos Sąjungoje 2012 m. teismo sprendimu uždrausta pardavinėti kaip maistą.
Informacijos apie toksiškumą nėra, tad nešundaktariauju, bet arbata visai skani, tik reikia pirmą užplikymą greitai nupilti ir gerti antro užpylimo. Neįkyraus saldoko skonio, tai net nesaldinantiems arbatos tas netrukdo.

Penkiaskiautė driekė (Gynostemma pentaphyllum) aka Jiaogulan

Prisirinkti labai lengva, tereikia nusikirpti ilgus ūglius ir pakabinti bet kur pavėsyje. Sudžiūvusius sukarpyti ir pasidėti žiemai. Galima valgyti ir žalius, bet aitraus skonio.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą