Rytų Azijoje Urui vadina jaunus melsvių (Hosta) ūglius ir lapus. Tai yra vieni iš Sansai (pavasarinių laukinių daržovių) augalų.
|
Urui - skirtingų veislių melsvės (Hosta) iš gėlyno
|
Anksčiau melsves rinkdavo tik laukines kalnuose pavasarį, dabar augina šiltnamiuose ir parduoda jau žiemą. Lietuvoje tai dar nėra įprastas maistas, tik mėgėjai ragauja savo gėles.
Ankstesni tekstai apie
auginimą, apie
valgymą.
|
Urui - skirtingų veislių melsvių (Hosta) ūgliai
|
Turint rūsį ar šiltnamį, melsvių ūglius galima rinkti ir žiemą. Kuriais mėnesiais, priklauso nuo vidaus temperatūros. Labai ankstinti dygimą neverta, nes pjaunama pusė ar 2/3 melsvių kero, tai likę ūgliai turi gauti šviesos.
Lauke augančių melsvių rinkimas priklauso nuo oro sąlygų. Jei ilgai neišeina įšalas, nusikelia vėlesniam laikui, bet daugiausiai Urui prisirinkti galima gegužės mėnesį.
Urui dažniausiai vadinama Hosta montana ir Hosta sieboldiana, bet maistui tinka ir kitos rūšys bei veislės.
|
Melsvės (Hosta) Captain's Adventure jauni ūgliai
|
Giliau žemėje augančių melsvių ūglių reikia ieškoti atsargiai prakapstant, kaip renkant smidrus (Asparagus). Jie būna baltesni ir traškesni.
Seni melsvių kerai iškyla į žemės paviršių, tad jau dygsta žali.
|
Melsvių (Hosta) Abiqua Moonbeam ūgliai
|
Ne visi melsvių ūgliai lengvai lūžta, tad iš anksto reikia pasiimti peilį.
|
Urui - stambiausieji ūgliai yra melsvių (Hosta) Elegans
|
Šiltnaminio melsvių auginimo būdo privalumas, kad ūgliai ir lapai auga švarūs. Jei rūsio temperatūra stabili, pjauti Urui galime ir birželio mėnesį.
|
Urui ir krapai. Taip šaldytuve išsilaiko apie savaitę.
|
Lauke vienu metu geriau prisirinkti kuo daugiau ūglių, nes sušilus orui ir po lietaus, melsvės labai greitai suželia ir netinka maistui.
|
Urui. Pamerktos melsvės šaldytuve išsilaiko dar ilgiau.
|
Verta auginti kuo įvairesnių melsvių ne tik dėl grožio, bet ir dėl skirtingo dygimo laiko.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą