2022 m. birželio 14 d., antradienis

Grobuonys ir jų aukos vienoje lėkštėje

 Kova už būvį ar natūrali atranka?

Kai gražiausias melsves skutais paverčia arba net iki žemės nuėda šliužai su sraigėmis, o veiksmingus moliuskocidus mėgėjams augintojams uždraudė, tada tenka ginti augalus kitais būdais.

Vienas iš jų - rinkimas. Surinkus reikia kažkur padėti. Seniau išveždavau į mišką arba nešdavau į parką. Vingiais, kad nerastų kelio atgal.

Surinktas vynuogines sraiges (Helix pomatia) galima skaniai paruošti (apie kitus žemės moliuskus net tokių minčių nėra). Tinka ir vegetarams. Gal kam nemalonu sraiges valyti, bet kas augino vaikus ar slaugė senelius, tai neturėtų gąsdinti. Kasdien plaunant ir maitinant miltais, nieko baisaus. Blogiau, kad galima priprasti kaip prie augintinių. Bet tada reikia prisiminti kaip atrodo sodas po jų invazijos.

Labai sotus maistas iš savo sodo.

Melsvių ūgliai sraigių padaže

Apie melsvių paruošimą čia.
Melsvių ūgliai trumpai apvirti pasūdytame vandenyje ir pakepinti svieste. Be prieskonių, jų visai nereikia.

Svieste apkepti melsvių ūgliai


3-5 dienas miltuose ganytos sraigės išverdamos be druskos. Maistui naudojamos jų kojos, kita dalis išmetama.

Virtų vynuoginių sraigių (Helix pomatia) mėsa


Vynuoginių sraigių (Helix pomatia) kriaukles naudoja vietoje indų, bet juos sunku pilnai išplauti. Aš svečių nevaišinau, tai nesivarginau kaišiojimais.

Sultinyje išvirtos ir svieste apkeptos sraigės su grietine ir lydytu sūreliu

Nors kojos vieno mažo kąsnio, bet man priimtiniau valgyti be sraigės vaizdo, tai pjaustau į 3-4 dalis. Gabaliukus troškinu grybų ar mėsos sultinyje su sviestu ir grietine.

Išvirtas su druska ir prieskoniais sraiges galima keletą dienų laikyti šaldytuve ir naudoti sumuštiniams ar kitiems patiekalams paskaninti.

Grikių košė, pomidorų padažas, virtos ir svieste apkeptos sraigės

Apie vynuoginių sraigių (Helix pomatia) ganymą teks rašyti atskirai, nes daug nuotraukų.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą