2024 m. vasario 12 d., pirmadienis

Bergenija Bach

 Nors esame pripratę prie širdžialapių bergenijų, kaip prie itin ištvermingų augalų, kai kurias veisles reikia pagloboti.

Bergenia 'Bach'

Viena tokių - baltai žydinti bergenija 'Bach'. Nelabai aukšta (apie 30-40 cm), visžalė kaip daugelis bergenijų, dažniausiai žaliais lapais. Nuo žemos temperatūros lapai patamsėja, purpuriniais kraštais būna iki žydėjimo. Žydint raudonis pereina į žiedynkočius ir žiedkočius.

Bergenia 'Bach'

Kol žiedai varpelio formos, žiedynkotis labai ryškus. Kai žiedai pilnai išsiskleidžia, žiedynkotis praranda ryškumą, tampa žalesnis. Lapai taip pat pažaliuoja.

Bergenia 'Bach'

Prieš daug metų pirkau tokiu pavadinimu ir buvau tikra, kad atitiko veislę. Paskutiniu metu internete randu gana skirtingų nuotraukų, visai nepanašių į mano turimą bergeniją. Net ir kai kuriuose aprašymuose pažymima rausva žiedų spalva.
Kai nebeaišku kuriais šaltiniais galima pasitikėti, remiuosi savo pirkimo dokumentais.
Tai išskirtinio grožio bergenija, gal todėl kaprizinga ir retai žydi.

Bergenija 'Bach'. Sendami žiedai rausvėja.

Kaip ir kitas bergenijas, atjauninti maždaug kas 3-5 metus, t.y. nupjauti senus lapus, išskirstyti šakniastiebius ir persodinti į naują puveningą žemę. Auginti daliniame pavėsyje, visada drėgnoje, bet neužmirkstančioje žemėje.
Saugoti nuo stirnų ir kiškių.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą